1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ползата от индустриалните отпадъци са открили учени от Института по физикохимия

Ползата от индустриалните отпадъци са открили учени от Института по физикохимия

Те могат да се превръщат в различни облицовъчни керамики и стъклокерамики

Ползата от индустриалните отпадъци са открили учени от Института по физикохимия (ИФХ) "Акад. Ростислав Каишев" на БАН, като ги превръщат в различни облицовъчни керамики и стъклокерамики. Отпадните продукти са пепел от ТЕЦ-ове, отпадъци от обогатителните индустрии, както и от инсталации за изгаряне на битови отпадъци, пише clubpredpriemach.com.

Подобни разработки биха могли да решат проблема с натрупване на отпадъчни неорганични материали от индустрията. До подобни открития научният екип на ИФХ достига благодарение на висока експертност и налично модерно специализирано оборудване от последно поколение. За 55-годишната си история институтът има зад гърба си повече от 3200 научни публикации в световни издания и над 100 авторски свидетелства и патенти и регистрира годишно над 1500 цитирания в световната научна литература.

Институтът работи и по други иновативни тематики и се гордее с интензивното си сътрудничество с български и чуждестранни университети, научни центрове и фирми, както и с успешно изпълнени проекти по Рамковите програма на ЕС. Домакин е и на престижни международни конференции, като тазгодишната „Конференция на Европейското дружество за повърхности и колоиди", привлякла множество учени от цял свят.

В момента ИФХ изпълнява успешно проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" (BG 051PO001-3.3.06-0038), чиято цел е да привлече млади учени и да подкрепи докторанти и специализанти в тяхното развитие, и проект по ОП “Конкурентност на българската икономика“, (BG 161 POOO3-1.2.04-0003-COOO1), който ще позволи допълнително модернизиране на научно-изследователската инфраструктура.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.