1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Посетителски център добива енергия от мощта на приливите и отливите

Посетителски център добива енергия от мощта на приливите и отливите

„Приливната лагуна“ се намира на 3,5 км в залива Суансий Бей във Великобритания

Посетителският център на „Приливната лагуна“ е проектиран така, че да служи като съществен елемент от първата в света лагуна, генерираща електричество. Тя е човешко дело и се намира на 3,5 км в залива Суансий Бей във Великобритания. Центърът има 3500 кв. м площ и осигурява приобщаващи образователни, културни и забавни преживяване за всички гости. В същото време той служи като емблема за чистата енергия. Концептуалният пасивен дизайн е довел до създаването на напълно самоподдържаща се структура и отразява природните форми и функции на мидите, ключова част от местното природно наследство, пише greentech.bg.

„Приливната лагуна“, както подсказва и самото й име, добива енергия от мощта на приливите и отливите. Посетителският център се състои от комплекс сложна клъстерна форма на взаимно припокриващи черупки, които са прецизно подравнени така, че да осигурят защита от преобладаващия вятър и действието на вълните, като същевременно осигурява оптимално слънчево греене.

Извънредно извитият интериор е гладък, елегантен и семпъл, почти перлен, постигайки осезаема разлика в сравнение с грубо текстурираните външни стени. Зашеметителните гледки, които разкрива, са уловени чрез високи прозорци, позиционирани между „черупките“ – напомняйки вертикални цепнатини в скалата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.