1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ПП "Обединени земеделци": Новата ОСП трябва да е по-справедлива и ефективна

ПП "Обединени земеделци": Новата ОСП трябва да е по-справедлива и ефективна

С 20% са намалели регистрираните земеделски производители от началото на еврочленството ни до днес

„Българските производители се нуждаят от по-ефективна и по-справедлива Обща селскостопанска политика (ОСП), която да отчита възможностите и нуждите на родните фермери.” Това е позицията на ПП "Обединени земеделци" за новата ОСП, чиито промени се дебатират в Брюксел и в страните членки. Тя бе заявена на пресконференция в София от председателя на партията Петя Ставрева и от зам.-председателя Георги Каркъмов.

Позицията на България по отношение на приоритетите в аграрната политика на Общността в периода до 2020 г. трябва да е съобразена с цялостната дългосрочна визия за развитието на земеделието и селските райони у нас, заявиха от съюза. Страната ни трябва да участва активно в дебата за промяната на ОСП и да предлага успешни решения за ефективна подкрепа на земеделието и селските райони у нас, адекватни на нуждите на българските производители, посочиха от ПП "Обединени земеделци"

За нас е изключително важно през новия програмен период, който започва през 2014 г. бюджетът на ОСП да бъде запазен. Що се отнася до субсидиите, те трябва да бъдат изравнени, за да няма ощетени фермери”, е становището на организацията.

От партията настояват още през 2014 г. за има изравняване на субсидиите в държавите-членки. Солидарният подход означава: с новия програмен период всички производители да са равнопоставени, посочиха от Обединени земеделци.

В условия на липса на адекватно национално финансиране именно евросредствата се оказват основна подкрепа за българското земеделие. И в бъдеще те ще са сериозен фактор за продължаване на процеса на модернизация на земеделското производство и за развитие на селските региони у нас, подчерта Петя Ставрева.

Реален обществен дебат за бъдещето на ОСП у нас не се състоя, алармираха отново от партията. Голяма част от производителите не са наясно с предложенията на Европейската комисия (ЕК) за промените в ОСП и тяхната позиция не е чута. Оказва се, че голяма част от родните фермери и жителите на селските райони не са подготвени за предизвикателствата на новата ОСП, каза Ставрева. Според нея Министерството на земеделието е закъсняло със сформирането на работна група за обсъждане на предложенията за промени в ОСП.

От Обединени земеделци подкрепят предложението за въвеждане на таван на субсидиите. Така ще се ограничи концентрацията на плащания на голяма част от евросубсидиите в малък брой едри земеделски производители.  „Тази мярка обаче не е достатъчна, за да бъдат насърчени дребните и средните производители”, каза Ставрева. Затова от партията настояват в новата Програма за развитието на селските райони след 2014 г. да бъдат акредитирани мерки за допълнителна подкрепа за дребните и средните производители, които преживяват тежко кризата.

Насочването на ресурс към младите земеделски производители е наложително с оглед на факта, че много малко млади хора са ангажирани в сектора, смятат от партията. В тази връзка от Обединени земеделци определиха като много добро предложението - част от бюджета на ОСП да се отделя за тях. Това е шанс младите да получат по-сериозна подкрепа в бъдещия период.

 „Много е важно критериите по мерките, които се акредитират в Програмта за селските райони, да са съобразени с реалностите в българското земеделие и възможностите на родните фермери и жителите на селските региони”, отбеляза още Петя Ставрева.

„Практиката показва, че най-малко кандидати за евросубсидии има от браншовете, които са в най-голяма криза и имат най-голяма нужда от допълнителни средства”, заяви Петя Ставрева.

Като основен пропуск бе посочен фактът, че много малко средства от тази програма са достигнали до най-малките населени места – българските села. От "Обединени земеделци" изтъкнаха, че сериозна част от фермерите остават извън обхвата на европейското финансиране. С 20% са намалели регистрираните земеделски производители от началото на еврочленството ни до днес.   

По отношение на т.нар. „позеленяване” на ОСП и предложението 30% да отиват за "зелени" компоненти, от съюза смятат, че агроекологичните плащания могат да се превърнат в ефективна подкрепа за развитие на екологичните практики и биоземеделието у нас. Друг е въпросът дали страната ни е готова за тази мярка.

Европейската сметна палата посочва като проблем нуждата от период  на адаптация на разплащателните агенции за въвеждането на новите условия за прилагане на европейска помощ. От "Обединени земеделци" изразиха безпокойство как ще се случи това у нас и апелираха отново за опростяване на процедурите за достъп.

Липсата на стратегия за развитие на българското земеделие и създаването на ефективни стопански структури в сектора води до колебливост и до невъзможност твърдо да бъдат отстоявани позициите на България в ЕС, заяви от своя страна Георги Каркъмов. Той е категоричен, че отсъствието на такава стратегия, която трябва да е плод на национален консенсус, ще направи трудна защитата на националните ни интереси в сектора. Националното ни присъствие в ЕС трябва да бъде съпроводено с ясна позиция за развитието на аграрния сектор в България заявиха от Обединени земеделци. Ако не направим това, ще останем в периферията на Европейския съюз.

Именно агросекторът е ключ към решаването на много от проблемите на страната, сред които и безработицата, посочи Каркъмов. Той изрази безпокойство от липсата на административен капацитет на структурите, които се занимават с еврофондовете. Ако това продължи и през новият програмен период, отново ще отчитаме негативни резултати, допълни Каркъмов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.