1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ПП Обединени земеделци ще отбележат 69 години от убийството на Никола Д. Петков

ПП Обединени земеделци ще отбележат 69 години от убийството на Никола Д. Петков

Събитието ще се проведе от 17:30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София

Днес, 21 септември,  от 17:30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София, ПП Обединени земеделци и ПП „Никола Петков” ще отбележат 69 години от убийството на Никола Петков.

По този повод ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер, политик и държавник, станал жертва на тоталитарния терор.

На 23 септември тази година се навършват 69 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

На панихидата ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева и членове на националното ръководство на съюза, земеделци, симпатизанти и граждани.

След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския лидер, който се намира в градинката пред храма.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. С неговото убийство се слага край на опита за демократично развитие на страната и започва мрачното 45-годишно безвремие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.