1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ПП Обединени земеделци: Управляващите продължават да обслужват олигархични интереси в земеделието

ПП Обединени земеделци: Управляващите продължават да обслужват олигархични интереси в земеделието

От политическата партия се съмняват, че близки до властта групировки са получили информация за планирана разпродажба на земя от Държавния поземлен фонд

Една от болезнените теми на българския преход е постепенното и необратимо срастване на бизнеса с политиката. Обръчите от фирми на партийни бизнесмени създават нова олигархия, която въздейства все по-осезателно върху вземането на политически решения. Голяма част от политическите партии и най-вече тези, които влизат в управлението на страната, се превръщат в заложници на икономически интереси.

Пореден пример за това са обявените търгове за продажба на земи от Държавния поземлен фонд с компенсаторни бонове в 26 области на страната. ПП Обединени земеделци има основание да се съмняваме, че близки до властта групировки са получили информация за планирана разпродажба на земя от Държавния поземлен фонд.

Рязкото повишаване на цената на компенсаторните бонове и концентрацията им в определени кръгове провокират въпроси, на които Министерството на земеделието и храните трябва да даде отговори:

  • Има ли изтичане на информация за предстоящите търгове и кого облагодетелства тя?
  • Защо се аргументира като антикризисна мярка продажбата на земи от ДПФ при условие, че липсва ясна стратегия за използване на Държавния поземлен фонд?

Българската земя е голямо национално богатство и стратегически ресурс на държавата. Затова и при най-малки съмненията за нагласени търгове, продажбата трябва да бъде преустановена и да започнат проверки от страна на ресорните институции.

ПП Обединени земеделци настояват:

  • за прекратяване на обявените търгове в 26 области на страната и разследване от компетентните органи за евентуално изтичане на информация от Министерството на земеделието и храните;
  • МЗХ да изработи и представи за обсъждане дългосрочна стратегия за използване на Държавния поземлен фонд, като част от общата стратегия за развитие на земеделието и селските райони в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.