1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Празник на лимеца посреща производители от страната

Празник на лимеца посреща производители от страната

Отнася се към дивите сортове пшеница и една от най-старите храни на човечеството

За пръв път в София днес - 29 септември ще се проведе Празник на лимеца. Производители на древното жито ще се съберат в център Идея Вита на улица Лерин-64 в столицата, за да споделят практики за отглеждането и употребата на древното жито. Ще бъдат приготвени четири вида хляб от лимец с квас и участниците ще могат да дегустират на място. От 9.45 до 18.00 часа организаторите от център Идея Вита са предвидили споделяне на опит за отглеждане и начини на употреба на древното жито, а събитието ще завърши с български народни хора и песни. Лимецът е див сорт пшеница и е единствената зърнена култура, която не е селектирана от хората и стотици години видът й не е изменян.

Заради твърдата си обвивка, този вид зърно не е податлив на външни влияния, а поради ниското съдържание на глутен не полепва по червата и предпазва от стомашно-чревни заболявания и алергии.

Лимецът се отнася към дивите сортове пшеница и една от най-старите храни на човечеството – прародител на пшеницата. Доскоро той представляваше интерес предимно за археолозите. Лимецът е житно растение от сем. Poaceae, род Triticum, с видово име Triticum monococcum.

В миналото културата е използвана масово, но от началото на 20-ти век постепенно е изместена от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви.

Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. Най-голямото му преимущество е, че е запазен видът му и това го прави устойчив – не боледува и не се налага при отглеждането му да се използват пестициди и хербициди.

Най-ценното не е толкова съдържанието му, колкото енергията, която получава от слънцето. Като заместител на месо, зеленчуци и хляб, лимецът набавя необходимите вещества за организма и от медицинска гледна точка това значи по-малко болести и по-здрава имунна система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.