1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. “Празник на лютеницата” – село Маноле, 9 септември 2023 г. от 11 часа

“Празник на лютеницата” – село Маноле, 9 септември 2023 г. от 11 часа

Ути Бъчваров ще вари домашна лютеница по рецепта от региона на селата в Община „Марица“!

Празник на лютеницата“ ще се проведе на 9 септември от 11 часа в Културно Информационен център Малтепе“ – с. Маноле.

 

Празникът на Лютеницата“ за първи път ще се проведе на територията на Община „Марица“ - в с. Маноле на 9 септември 2023 г. - и ще се превърне в традиция за жителите на общината. Кулинарният специалист Ути ще вари специално за жителите на Община Марица домашна лютеница по местна рецепта, пред погледите на посетителите на празника в Културно-информационен център Малтепе.  Бригада от младежи ще кълцат моркови и лук, ще мелят печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместта после ще къкри в огромна тава. Всички ще могат да се насладят на вкусната рецепта с домашен хляб от подници, създаден по традиционна рецепта от бабите.

В рамките на събитието ще се проведе изложение на местни домашно приготвени  продукти.  Ще се проведе и конкурс за най-вкусна домашна лютеница от селата на общината, на който ще премерят сили най-големите майстори в приготвянето на любимата бабина лютеница. Почитателите на истинските вкусове, жителите и гостите на Община „Марица“ ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби.

Събитието се провежда в изпълнение на Проект „Празник на лютеницата“, финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ с договор за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд „Земеделие“ .

Целта на проекта е да се съхрани и развие местната идентичност на основата на живото нематериално културно наследство на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развитие, посредством интегрирането му в туристически дейности и продукти.

„Специална книга с рецепти ще запечата най-добрите образци на храната като културно наследство. Това ще позволи приобщаването на повече хора към културните традиции на населението на Община „Марица“, сподели кметът на Община „Марица“ – Димитър Иванов.

Каним всички жители и гости на Община „Марица“ да споделят преживяването „Празник на лютеницата“ - на 9 септември от 11 часа в КИЦ „Малтепе“ с. Маноле.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.