1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Празник на райската ябълка се проведе в старозагорското с. Хрищени

Празник на райската ябълка се проведе в старозагорското с. Хрищени

Райската ябълка е пренесена в България от Япония и Китай

За осми път в най-голямото старозагорско село се проведе празникът на Райската ябълка. Фестивалът в Хрищени събра гости от цяла България и чужбина. Кулинарна и етнографска изложби и културна програма на две сцени представиха тази година организаторите.


Село Хрищени е не само едно от най-близките до Стара Загора села, но и едно от най-големите със своите 2000 жители. Домакинствата са 950, като във всяко второ се отглеждат дръвчета райска ябълка. Това е символът на селото, който присъства и на неговото знаме. Издигането му, задено с флаговете на България и Европейския съюз положи началото на празника на Райската ябълка, който е най-големият в региона. Тази година фестивалът бе посетен от хиляди жители и гости от страната и чужбина.


Освен богатата културна програма и официалните приветствия, празникът бе съпътстван от пищна кулинарна и етнографска изложба. В тях се включиха 56 участници  с над 35 ястия и напитки. В двора на 73 годишната Стоянка Пашкова се намира едно от най- големите дървета с райски ябълки, което миналата година е било рекордьор с 360 кг плод. Заради градушките тази година реколтата му е от 280 кг.

Райската ябълка е пренесена в България от Япония и Китай и се смята за витаминозна бомба. В село Хрищени е донесена през далечната 1930 година от отец Николай, близък на придворния градинар на цар Борис Трети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.