1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Празнуваме Димитровден

Празнуваме Димитровден

В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец -  Димитровден.

Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на тази дата през 306 г.

В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус. На Димитровден е прието на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци.

От днес започва и подготовката за т.нар. „миши празници”, които предстоят в този предколеден период (те варират в календара). Както и на някои други празници, и днес жените не бива да захващат никаква работа – нито да шият, нито да тъкат, нито да премитат и шътат. В противен случай мишките могат да се разсърдят и да изгризат всичко, изработено с много труд през годината. Мъжете трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Честито на всички именници!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.