1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предлагането на данък върху ездитните коне доведе до редица спорове в Германия

Предлагането на данък върху ездитните коне доведе до редица спорове в Германия

Снимка:

От 2008 година ездата е призната от Германския олимпийски комитет за здравословен спорт

Намерението да се въведе данък върху ездитните коне доведе до редица спорове в Германия информира порталът proplanta.de. Подобен налог искат да въведат властите в Бад Зоден Алтендорф (провинция Хесен). Привържениците на идеята привеждат различни аргументи като най-важният е, че данъкът ще спомогне в общината да влязат свежи средства. Кметът Франк Хекс определя таксата като един вид „данък лукс“ и който искал да има ездитно животно, трябвало да си плаща за това. Той продължава да се аргументира с това, че ездачите също ползвали обществените пътища. Конете създават много повече пречки от хората, а и градът според Хикс се нуждае от средства за поддръжката им, пише agrotv.bg.

Почистването на пътищата от конските екскременти също е свързано с разходи. Противниците определят конния спорт като фактор с макроикономическо значение, който спомага за развитието и на други сфери като ковачество, ветеринарната медицина, подготовката на учители по езда, производителите на фуражи и други, които също носят пари. Ето защо въвеждането на подобен "конски" данък ще повлияе на развитието на различни занаяти, търговията и предприемачеството. Не на последно място според тях този налог би засегнал спортът, тъй като притежаването на ездитно животно не е свързано със задоволяване на някакви частни нужди, а по-скоро с активното практикуване на езда.

Конният спорт се упражнява най-вече от младежите под 21 години, като делът им сред практикуващите го възлиза на 50%. От 2008 година ездата е призната от Германския олимпийски комитет за здравословен спорт и въвеждането му според противниците на идеята  ще попречи за насърчаване на все повече хора за неговото практикуване, още повече че все по-често конете се използват за различни програми за лечение и възстановяване на болни хора и такива с увреждания. Конският данък може да доведе до масовото клане на животни и да предизвика реакция от страна на защитниците на животните. Освен това конете са важен източник на доходи за производителите на фуражи и фермерите- изтъкват те.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.