1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Представиха бъдещата политика на ЕС за развитие на селските райони за периода 2014 -2020 г.

Представиха бъдещата политика на ЕС за развитие на селските райони за периода 2014 -2020 г.

За първи път страната ни ще има възможност да участва в изготвянето на Общата стратегическа рамка

Предложението на Европейската комисия за бъдещата политика на Европейския съюз (ЕС) за развитие на селските райони за следващия програмен период 2014 -2020 г. бе представено от Албена Танева от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” към ЕК, по предложение на председателя на Управляващия орган на Програмата. Това стана по време на редовното заседание на Комитета по наблюдение към Програмата, който се проведе в град София, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Приоритетите в новия период ще бъдат свързани с трансфер на знания в земеделския и горския сектор, който ще включва инвестиции в повишаване на знанията и квалификацията на заетите в земеделския сектор, иновациите, както и засилване ролята на изследователската и развойната дейност. Следващият приоритет е свързан с организация на продоволствената верига и управление на риска в земеделието, с който ще се цели засилване и интегриране на производителите на първична земеделска продукция в продоволствената верига. Той ще има отношение и към справянето с екологичните рискове, като инструмент, който ще бъде насочен за възстановяване и превенция срещу природни бедствия.

Голяма роля и място ще бъде отделено и на запазването и подобряването на екосистемите, свързани със земеделския и горския сектор, по отношение на биоразнообразие (ландшафт, управление на водите, управление на почвите, намаляване на вредните емисии). Ще се работи активно и в областта на ефективното усвояване на ресурсите от земеделския и горския сектор, с цел преминаване към нисковъглеродна икономика в сектора. И в следващия период ще се инвестира в конкурентоспособността на земеделието. То ще бъде свързано с преструктуриране на стопанствата и приобщаване на по-младите. Сред приоритетите ще е и възможността за създаване на работни места и развитие на селските райони.

Целия материал за бъдещата политика на Европейския съюз (ЕС) за развитие на селските райони четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.