1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предстоящо мероприятие на Националната Рибарска Мрежа

Предстоящо мероприятие на Националната Рибарска Мрежа

30 – 31 август 2022 г.: Хибридна конференция с представители на науката – част от инициативата „In My Country 2022" на ЕК и Седма годишна среща на Националната рибарска мрежа в Равда

В периода 30 – 31 август 2022 г. в хотел „Емералд Ризорт“ в с. Равда, Звеното за подкрепа на Националната рибарска мрежа съвместно с Дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието – Управляващ орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. организират хибридна конференция с представители на науката на тема: „Споделяне на успешни мерки и иницииране на нови идеи за чисто и здраво море и за устойчива синя икономика“ и Седма годишна среща на Националната рибарска мрежа на тема: „Платформа за умна специализация на ЕС (Smart Specialisation Platform)“.

Хибридната конференция на 30.08.2022 г. има за цел да събере на едно място представители на сектор „Рибарство и аквакултура“, Местни инициативни рибарски групи, академична общност, екологични организации, местната и централната администрации и други заинтересовани страни за справяне с предизвикателствата, свързани със защита на морската среда и развитие на синя икономика. Събитието има още за цел да подкрепи и създаването на експертни мрежи за взаимодействие между науката, частния бизнес, неправителствения и публичния сектор за обмен на концептуални идеи и подготовка на проектни предложения за целия спектър, предстоящи дейности по Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт са подцели на събитието.

В първия тематичен панел на форума ще бъдат представени успешни мерки и иницииране на нови идеи за чисто и здраво море и за устойчива синя икономика, както и проекти, свързани с научни изследвания по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. и преход към следващия програмен период и новите възможности.

Вторият тематичен панел ще представи морския потенциал и ВЕИ в контекста на зелената сделка и Националния план за възстановяване и устойчивост, като част от синята икономика в Европейския зелен пакт.

Заключителната част на събитието предвижда Networking коктейл, на който ще има дегустация на риба от Черно море и рибни продукти от местни производители, като част от продължаващата кампания на Националната Рибарска Мрежа „Аз подкрепям местните рибари“.

 

Хибридната конференция е част от инициативата „In My Country 2022" за Европейския ден на морето на Европейската комисия и ще се популяризира чрез информационните канали на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“на ЕК  и социалните медии #EMDInMyCountry.

Събитието ще бъде открито от проф. д-р Мария Нейкова – областен управител на област Бургас и г-н Стоян Котов, директор на дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието.

Седмата годишна среща на Националната рибарска мрежа на 31 август 2022 г. ще представи Платформата за умна специализация на ЕС пред представителите на сектор „Рибарство и аквакултури“, Местни инициативни рибарски групи, екологични организации, местната и централна администрация, като в отделни панели ще бъдат разгледани: сътрудничество и умна специализация; тематичните области на умна специализация; умна специализация в контекста на синята икономика; инструментите на умната специализация, приоритетни области и др.

Участниците в събитията на Националната Рибарска Мрежа ще имат възможност да създадат полезни контакти, да обменят опит и да утвърдят партньорство, или да намерят нови партньори за реализиране на проекти в областта на рибарството и аквакултурите, и устойчивото развитие на рибарските райони в България в т. ч. по Националния план за възстановяване и устойчивост като част от синята икономика в Европейския зелен пакт.

Детайлната програма за двете мероприятия е публикувана на интернет страницата на Националната Рибарска Мрежа:

https://nrmbg.com/index.php?route=product/product&path=94_100&product_id=552

Участието в Хибридната конференция с представителите на науката и Годишната среща на Националната Рибарска Мрежа е безплатно, но изисква предварителна онлайн регистрация на адрес:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqYmBAHYsVZR59OHuMexwiT0UOQMndjqRVOoA7KeRzzVJMgA/viewform

 

Събитията се реализират с подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство и Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на Министерство на земеделието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.