1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Превантивни мерки срещу нодуларен дерматит прие общинската епизоотична комисия в Кочериново

Превантивни мерки срещу нодуларен дерматит прие общинската епизоотична комисия в Кочериново

Засилва се контролът върху местата за продажба на животни

Превантивни мерки срещу заболяването нодуларен дерматит прие общинската епизоотична комисия в Кочериново. Специалисти, кметове, кметски наместници, представители на общинската администрация и животновъди обсъдиха най-належащите стъпки, които трябва да предприемат, за да не допуснат разрастване на заразата, съобщава Дарик радио.

Животновъдите да предприемат пръскане на животните и около местата на водопой с препарати срещу кръвосмучещи насекоми, препоръча д-р Първан Дангов от Областната дирекция по безопасност на храните. Община Кочериново заедно с кметовете и кметските наместници ще засилят контрола върху местата за продажба на животни, която се очаква да е по-интензивна, заради предстоящите Великденски празници. Целта е ограничаване на нерегламентираната търговия с животни.

До момента в Кюстендилска област не е констатиран случай на заразен нодуларен дерматит. Тъй като заболяването е ново за нашите географски ширини, ваксинираните животни са с нестабилен имунитет. Ваксинацията срещу заболяването се разрешава с изричното съгласие на ЕК и на този етап не е предвидена за животните в Кюстендилска област.

Огнища на заболяването бяха установени в селата Воден и Черногорово, община Димитровград, а преди няколко дни и в района на Гоце Делчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.