1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. През цялата година може да се кандидатства по мярка 142 „Създаване на организации на производителите”

През цялата година може да се кандидатства по мярка 142 „Създаване на организации на производителите”

Мярката дава възможност и за подпомогне на достъпът до пазара на малките и средните стопанства

По мярка 142 „Създаване на организации на производителите” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. /ПРСР/ може да се кандидатства през цялата година, стана ясно днес по време на  среща-дискусия със земеделските производители от Смолянския регион. Експерти  от Министерството на земеделието и храните и от местната служба за съвети в земеделието даваха разяснения как и кога може да се кандидатства по мерките от Програмата.

Към момента няма достатъчен интерес към мярка 142, информираха експертите и обясниха, че това се дължи на недостатъчното доверие между земеделските производители, които трябва да се сдружават, за да кандидатстват по нея. Мярката има за цел да насърчи създаването на организации на производители в земеделския сектор, като се подпомогне производството и доставките на висококачествени продукти, отговарящи на европейските стандарти и на пазарните изисквания. Тя дава възможност и за подпомогне на достъпът до пазара на малките и средните стопанства , съобщиха експертите.  

На 14 март 2011 година се отваря прием за проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” в частта за гарантираните бюджети. Стопаните на 943 ферми от ІІІ категория с 5317 крави от Смолянския регион са потенциални бенефициенти по мярката. Собствениците им трябва да подготвят и да кандидатстват по мярката, ако искат да достигнат стандарти за качество и хигиена на Общността до края на 2011 г., каза Полина Марина от дирекция „Животновъдство” в МЗХ.

Евгени Гергов от дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ напомни на земеделските производители, че от вчера започна прима на заявления по 213 мярка„Плащания по Натура 2000 за земеделски земи”.  Заявления по нея ще могат да се подават до 15 май 2011 г. Всички стопани, чиито земи попадат в екологичната мрежа Натура 2000, могат да кандидатстват и да увеличат размера на директните си плащания, с 30 до 150 евро на хектар. Повишава се интересът и към мярка 214 „Агроекологични плащания”, заяви Евгени Гергов, тъй като те също дават възможности за допълване на доходите на земеделските производители от директните плащания. Той предупреди стопаните, че те не могат да кандидатстват и усвояват средства по двете мерки – 213 и 214 от Програмата, едновременно за един и същи парцел.

Следващата седмица с мерките от Програмата ще бъдат запознати  и земеделските производители в Кюстендил.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.