1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Президентът ще сезира КС за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност

Президентът ще сезира КС за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност

Снимка:

Законът ограничава възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната им организация

Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, приет на 4 февруари 2016 г. от Народното събрание, но ще сезира Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на един от приетите текстове.

Обнародването на закона ще позволи да влязат в сила законовите мерки, които целят предотвратяване на възникването на широкомащабно разпространение на инфекциозни заболявания сред животните,  ограничаване на незаконния внос, търговия и придвижване на неидентифицирани животни с неясен произход и неизяснен здравен статус. Приетите промени ще позволят своевременно и по-дългосрочно планиране и осигуряване в бъдеще на дейностите по профилактика на болестите по животните и на необходимите средства за тяхната диагностика и превенция, както и навременното изпълнение на мерките за  надзор, контрол и ликвидиране на болести по тях.

Президентът винаги е подкрепял връзката на науката с бизнеса, защото висшето образование не трябва да е откъснато от практиката, а държавата следва да създаде условия за това. Качеството на обучението на ветеринарните медици безспорно зависи от теоретичните познания и практическите умения на преподавателите във висшите училища, в които се осъществява този вид обучение. Законът обаче ограничава възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната им организация. Създават се различни правни условия за лица, които осъществяват ветеринарномедицинска дейност, без да са ясни мотивите за това. С разпоредбата на чл. 46 л се предоставя възможност за осъществяване на ветеринарномедицински дейности-ветеринарномедицинска наука, лабораторна дейност, диагностика и експертиза във ветеринарна клиника, ветеринарна амбулатория (кабинет) или ветеринарна лаборатория на висше училище. Лицата, които ще осъществяват ветеринарномедицинската дейност в тези обекти обаче, не членуват в Българския ветеринарен съюз. В същото време, законът предвижда, че ветеринарните лекари могат да упражняват ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, ако са вписани в определен регистър и членуват в Съюза.

Воден от тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 46 л, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.