1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. При млекопитаещите мозъкът е еволюирал по-бавно от мускулите

При млекопитаещите мозъкът е еволюирал по-бавно от мускулите

Биолози са анализирали скоростта на увеличаване размера на мозъка и масата на тялото на примати

Биолози са анализирали скоростта на увеличаване размера на мозъка и масата на тялото на примати, прилепи и хищници и са стигнали до извода, че масата на мозъка се е променяла по-бавно от тялото на животните през еволюцията им. Това се казва в статия, публикувана в научно списание, цитирана от РИА Новости.

„Когато използвахме съотношението на масата на мозъка и тялото като показател за интелекта на животното, винаги сме смятали, че този показател се мени заради увеличаване или намаляване размерите на мозъка. Работата ни показа, че това съотношение се променя по други, по-сложни правила”, пояснява ръководителят на групата биолози Джерон Смаерс.

Той и колегите му проверили колко бързо се променят размерите на мозъка и масата на три вида млекопитаещи - примати, прилепи и хищници. Изборът им е следствие от това, че животните са еволюирали при различни условия, отбелязва Агенция "Фокус".

Оказало се, че в повечето случаи масата на телата на млекопитаещите се променят много по-бързо и силно от размерите на мозъка. При това всеки вид животни е еволюирал по своя собствена програма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.