1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Приключи първият етап на кампанията „Кулинарните тайни на природата“

Приключи първият етап на кампанията „Кулинарните тайни на природата“

С 10% от набраните средства ще бъдат закупени агнета от средностаропланинската порода овце

Приключи първият етап на кампанията „Кулинарните тайни на природата“, организирана през ноември 2014 г. от WWF и веригата заведения. Кампанията се проведе в София, Пловдив, Варна и Бургас, където за един месец бяха продадени повече от 3700 порции ястия, сготвени по специални рецепти от Природен парк „Българка“.

С 10% от набраните средства ще бъдат закупени агнета от средностаропланинската порода овце, които ще бъдат дадени за отглеждане на фермери в района на ПП „Българка“. Чрез размножаване на породата се постига опазване на високопланинските пасища.
 
Инициативата е част от проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, изпълняван от WWF, съвместно с 9 партньорски организации. Кампанията е част от схемата за плащания за екосистемни услуги „Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии“.
 
В рамките на кампанията „Кулинарните тайни на природата“ бяха разработени 12 гозби по автентични рецепти от района на ПП „Българка“. През целия месец ноември 2014 г. посетителите в различните обекти имаха възможност да опитат тези традиционни рецепти. Клиентите харесаха най-много тревненската чорбаджийска запеканка (от която бяха закупени 907 порции), пикантния боб с маслини (841 порции) и тревненската гъбена чорба (824 порции).
 
Продадени бяха близо 3000 кг традиционни старопланински ястия, като с 10% от приходите ще бъдат закупени агнета. WWF ще ги предостави за отглеждане на фермери от района на ПП „Българка“. Агнетата ще са само женски и ще бъдат предоставени на местните фермери с уговорката, че при отглеждането им за мляко и вълна, те ще съхранят породата и няма да позволят да бъдат кръстосани с други породи, така че да бъде запазен генофондът.
 
WWF проследява и помага за отглеждането на овцете. Две години след закупуването на агнетата, на фермерите ще бъдат предоставени овни за разплод от съответната порода, така че стадото да се размножи.
 
През юни 2015 г.  ще продължи  втора част на кампанията „Кулинарните тайни на природата“.
 
Планинските пасища са ценни местообитания, които са се превърнали в дом на емблематични за българската природа видове, като например лалугера. Тяхното съхраняване е от съществено значение за поддържането на баланса в природата. Днес, когато вече почти няма стада, иглолистните гори бавно завземат тези територии, с което поставят под въпрос съществуването на тяхната типична флора и фауна, а от там се нарушава и равновесието в природата. Връщането на стадата по планинските пасища може да спре този процес. Това е целта на кампанията „Кулинарните тайни на природата“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.