1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Природа и история, включва община Балчик в календара си за новата 2017-та

Природа и история, включва община Балчик в календара си за новата 2017-та

Красиви каменни сгради, чешми, скали – това са само част от картините на художника Пламен Монев

Красиви каменни сгради, чешми, скали – това са само част от картините на художника Пламен Монев, които община Балчик включва в календара си за новата 2017 година. Общо 13 са платната, които изобразяват познати и непознати места от Белия град. На едно от тях откриваме характерния за Добруджа кладенец за вадене на вода чрез впрегатни животни. Скритите исторически и архитектурни съкровища на Балчик са претворени в акварели. На един от тях е изобразен геранът в село Соколово, който през вековете е осигурявал вода на селото с помощта на биволи и магарета.

Картините изобразяват обекти и от други села – църквата в Гурково, текето в Оброчище, езерата на Тузлата.

За девета поредна година община Балчик залага на нестандартен облик на годишния си календар. Идеята е той да се превърне в произведение на изкуството и да покаже най-характерното от общината.  Общо 13 акварела са включени в календара, наречен „Познатият и непознат Балчик“, в които са претворени знакови обекти от природата, архитектурата, историята и културата на града.

Създаването на календара става повод за стартиране на по-мащабно проучване на изобразените обекти и легендите, свързани с тях. Историите на всяка картина ще бъдат описани, а местонахожденията им отбелязани с информационни табели и включени в екопътеки.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.