1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Прогнозират нарастваща употреба на пречистени отпадни води в земеделието

Прогнозират нарастваща употреба на пречистени отпадни води в земеделието

Запасите от прясна вода се изчерпват

В близко бъдеще светът като цяло ще ползва много по-интензивно отпадните си води, за да се справи с напоявнето на реколтата, както и с нарастващото население. Причината, разбира се, е че запасите от прясна вода се изчерпват. Тази констатация правие кип от учени в ново проучване, ръководено от университета Тотори в Япония и Канадския институт към Международната мрежа за водата, околната среда и здравето на Университета към ООН (UNU-INWEH).

Изследването прогнозира "бързо нарастваща употреба на пречистени отпадни води в земеделието и за други цели по целия свят." В същото време то не посочва конкретни количества, тъй като много от изследваните държави нямат база данни за оттичащи се и канализационни води. От общо 181 държави, които са били в списъка на изследването, едва 55 са водили своя база данни за отделянето, пречистването и повторната употреба на отпадните си води, пише "Дневник".

И до настоящия момент обаче редица правителства и компании пренебрегват икономическия потенциал на огромните количества отпадна вода, констатира Зафар Адеел - директор на Университета към ООН. Северна Америка например отделя около 85 куб. отпадни води всяка година. От тях приблизително 61 куб. се пречиства (количеството се равнява грубо на изливащо се от Ниагарския водопад) и от тази пречистена вода едва 4% се използва повторно.

"Ако е правилно пречистена, отпадната вода е голям икономически ресурс", завява Адеел пред Ройтерс. Отпадната вода често съдържа вещества като поташ, азот и фосвор, които спестяват от разходите за наторяващи препарати, се казва в проучването, публикувано в списание "Agricultural Water Management".

В същото време доста развиващи се страни не могат да си позволят оборудване за пречистване на отпадни води, макар и в дългосрочен план рециклирането й да излиза по-евтино от изпомпване от дълбоки водоносни пластове, пише още в доклада.

Пакистан, подобно на много други развиващи се икономики, напоява огромни площи предимно с непречистена отпадна вода.

Разходите за пречистване на отпадни води намаляват с течение на времето, а цената на технологията за пречистване вече пада, твърди Пер-Арне Малмквист, съдружник от Стокхолмския национален институт за водите. Управата на Ориндж Каунти в Калифорния е преценила като по-изгодно да рециклира отпадните си води и да ги използва за питейни нужди вместо да изпомпва от далечната река Колорадо.

Важно е да се вземе предвид и фактът, че цената за пречистване варира в зависимост от крайната чистота на водата. В тази връзка тя може да е различна, когато става дума за питейна вода, за напояване на хранителни култури и за напояване на култури, използвани за биогорива, обяснява Манзуур Кадир, друг автор на проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.