1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Програмата за развитие на селските райони вече е изпуснала между 10 и 30 млн. евро в най-оптимистичния вариант

Програмата за развитие на селските райони вече е изпуснала между 10 и 30 млн. евро в най-оптимистичния вариант

Снимка:

Спрените плащания по ОП "Околна среда" застрашават изпълнението на бюджета

Спрените плащания по ОП "Околна среда" застрашават изпълнението на бюджета и евросредства по различни програми със сигурност ще бъдат загубени. Това са двете послания, които излъчиха министрите след правителственото заседание на специална пресконференция, на която обясниха проблемите с еврофондовете. Те обаче не били на сегашното правителство, а са наследени, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова. Никой не говори за своя грешка, въпреки че правителството управлява вече шест месеца. Ефектът за данъкоплатците обаче е, че финансовата стабилност е застрашена, ако плащанията по "Околна среда" не се възстановят до няколко месеца. Програмата вероятно ще изгуби и пари до края на годината, а "Развитие на селските райони" вече е изпуснала между 10 и 30 млн. евро в най-оптимистичния вариант, пише "Капитал Daily".

Бюджетна тежест

Справката на Управляващия орган на ОП "Околна среда" показва, че дължимите плащания по програмата до края на годината са 245 млн. лева. Това са пари, които финансовото министерство трябва да осигури и да бъдат платени на изпълнителите на проекти. Вариант за неплащане, поне публично няма, защото при него на фалит ще са изложени десетки фирми. Финансовият министър Петър Чобанов каза, че изпълнението на проектите няма да спира.

"Това на практика се отразява в по-голяма степен на консолидирания бюджет. Правим възможното този процес да продължи нормално, но подчертавам, че светкавично трябва да предприемем адекватни мерки, за да можем да минимизираме този срок, тъй като и за нас е важно чисто от фискална гледна точка да бъде по-малък. Иначе, естествено, отразява се на консолидирания бюджет и се отразява на фискалния резерв. Опитваме се до някаква степен да неутрализираме това негативно отражение. Знаете, че в края на всяка година има един период, в който ЕК престава да възстановява сертифицирани разходи и ги възстановява в началото на следващата. За съжаление към този ефект сега е прибавен и този (със спирането на плащанията - бел. ред.)", коментира министър Чобанов.

По принцип ЕК трябва да възстанови тези пари около март, но това ще е, ако България до този момент е успяла да се справи с прекъсването на плащанията.

След два месеца ще има нова система за корекции

Министърът на околната среда Искра Михайлова обясни, че все още не е получила одитния доклад на ЕК, заради който ни спряха плащанията. Без този документ министерството не може да изработи адекватен екшън план и да предложи мерки на Брюксел, така че осребряването на фактури да се поднови. Михайлова обаче смята, че за два месеца ще може да се реагира достатъчно, така че плащанията да се възстановят.

България принципно има срок за реакция от два месеца след пристигане на писмото от ЕК, в който да върне коментари по критиките на ЕК и да обяви какви мерки ще предприеме. Както вече се разбра от реакцията на вицепремиера по европейските фондове Зинаида Златанова, една от спешните нови мерки ще бъде нова методика за налагане на финансови корекции (глоби) на общините с некачествени проекти. Това вероятно ще включва преразглеждане на неизвестен брой проекти и оценяването им наново.

Критично забавяне на селската програма

Проблемите с "Околна среда" обаче не са единствените. Един от основните рискове, свързан с европрограмите за този период е бавното договаряне и усвояване, заради което България ще се лиши от част от средствата, предвидени за страната ни. На този етап е сигурно, че ще има загуби по Програмата за развитие на селските райони, която в най-оптимистичния вариант ще е от 10 до 30 млн. евро. Това призна земеделският министър Димитър Греков.

"Днес (20 ноември - бел. ред.) се взе решение наддоговарянето по програмата да стигне 127%, с което се осигурява допълнителен ресурс от 189 млн. евро. От тях могат да се възползват около 40 общини", съобщи още Греков. Мярката се взима заради риска 200 млн. евро да останат неусвоени.

Това е мярка, до която земеделското ведомство прибягва често в последно време - понеже авансите към общините са 50% от проекта, прехвърлените към тях пари се водят усвоени. Така и в края на миналата година десетки малки общини получиха милиони за пътища и друга инфраструктура. Сега с това наддоговаряне се дава шанс на общините да подписват още проекти, а министерството да им изплаша авансово 50% от стойността на договора. Въпросът, разбира се, е какво ще се случи със стотиците милиони евро, които се изливат в малките общини, ако там също възникнат проблеми с поръчките.

Загубата от "10-30 млн. евро" за селската програма на този етап звучи по-скоро нереалистично заради проблемите с Гаранционния фонд, който трябваше да компенсира собствени разходи на общините по проектите. Към него бяха прехвърлени 126 млн. евро, но усвояемостта е едва 7%. Пари към фонда вече не могат да се прехвърлят, а средствата трябва да се усвоят до 2015 г.

Загуби и по други програми

По програмата за околна среда най-вероятно също ще останат неусвоени пари. Министър Михайлова отказа да посочи конкретни суми, каза само, че проблемни са Ос 2, по която се финансират депа за отпадъци и Ос 3 – Биоразнообразие. МОСВ има идея да прехвърли над 50 млн. евро "в един голям проект", съставен от по-малки проекти за изграждане на депа, но той още не е подаден за одобрение в ЕК.

Загуби не се очакват по програмата за развитие на човешките ресурси, въпреки проблемите с Агенция по заетостта. Социалният министър Хасан Адемов каза, че ведомството ще се съобрази със забележките на ЕК по отношение на работатата на звеното, а предвидените мерки включват и "кадрови промени". Много е важно преди следващия програмен период агенцията да е модернизирана, прозрачна и освободена от партийна зависимост, каза Адемов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.