1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Производство на ток от микроби предвещават учени

Производство на ток от микроби предвещават учени

Превръщането на бактериите в атрактивно захранване за мобилни телефони и лампи вероятно ще отнеме десетина години

Микроби, които по естествен път отделят малки електрически заряди, могат да бъдат впрегнати в по-мащабно производство на ток, обявиха британски и американски учени, цитирани от "Ройтерс", пише dnevnik.bg.

Изследователският екип приложил т.нар. рентгенова кристалография, за да разкрие молекулярната структура на протеините, прикачен към повърхността на микроба. Разкриването на строежа на бактерията Shewanella oneidensis и миниатюрните й "жички" прави по-лесно разработването на подходящи електроди, които да поемат зарядите.

"Всички живи същества генерират електричество, това не е научна фантастика", заяви ръководителят на екипа Том Кларк от университета в Източна Англия. Бактериите живеят в безкислородна среда. Те използват "жичките" си, за да се освободят от излишните електрони – страничен продукт от преобразуването на храната в енергия.

"Сега по-добре разбираме как някои видове бактерии пренасят електрони от вътрешността към външната част на клетките. Ако в тях се натрупа заряд, всичко останало спира – от храненето до дишането", обясни Кларк.

Превръщането на бактериите в атрактивно захранване за мобилни телефони и лампи вероятно ще отнеме десетина години. По думите на Кларк, за да се случи това, съществуващите методи за добив на енергия от микроби трябва да станат между 100 и 1000 пъти по-ефективни.

"Предимството на тези "биобатерии" е, че могат да осигурят постоянен приток на електричество", подчертава британският учен, цитиран в. "Дейли мейл". Според Кларк те не биха могли да се конкурират с ядрените мощности, но и не зависят от това дали времето на навън е слънчево или ветровито.

Изследваните бактерии могат да се използват за почистване на нефтени разливи, мръсни реки и замърсяване с уран, пише в доклада на учените, публикуван в списанието на Американската академия на науките (PNAS). "Бактериите не се нуждаят от богати на енергия горива. Те могат да се хранят с петролни петна и отпадъчни масла, които да разграждат и същевременно да произвеждат енергия", посочи Кларк. В бъдеще микрорганизмните могат да се използват за отделяне на уран от отпадъчни води в аварирали ядрени централи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.