1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Промени в околната среда преди около 2 млн. години са задвижили човешката еволюция

Промени в околната среда преди около 2 млн. години са задвижили човешката еволюция

Това сочи проучване на университета "Пен стейт"

Серия от бурни промени в околната среда в Източна Африка преди около 2 млн. години може да е била основната движеща сила на човешката еволюция, сочи проучване на университета "Пен стейт", пише sciencedaily.

"Теренът, който ранните хора са обитавали, варирал от гъсто населени гори до открити пасища. Подобни промени на местообитанието са станали 5 - 6 пъти за период от около 200 000 години. Тези промени са се случили много рязко, заемайки времеви отрязъци от няколко стотин до няколко хиляди години", заяви Клейтън Магил, завършил геология в университета.

Според проф. Катрин Фрийман, специалист по геология, настоящата хипотеза предполага, че човешката еволюция през разглеждания период е свързана с дълга и устойчива промяна на околната среда или една голяма промяна на климата.

"Ранните хора преминали от основно обкръжение на дървета към основно обкръжение на треви. В отговор, и начинът им на хранене е трябвало да се промени. Подобни промени в типа храна, нейното разпространение или начина на намирането й, могат да отключат еволюционни механизми, които да се справят с тези изменения. Резултатът може да е нарастване на мозъка и мисловните умения, промени в придвижването и дори изменения в социалното поведение. Именно до това е довела рязката промяна на средата, която се е извършила за много кратък период", смята Магил.

Чрез статистически и математически модели и сравнителен анализ, учените достигнали и до причините за гореспоменатите промени в околната среда.

"Орбитата на Земята около Слънцето бавно се изменя с времето. Тези промени били обвързани с локалния климат и промените в мусонната система на Африка. Леки изменения на количеството падащи слънчеви лъчи променили интензитета на атмосферната циркулация и наличните обеми вода. Тези фактори повлияли и на валежите като цяло. Ние откриваме връзка между промените в околната среда и движението на планетата", заявява Фрийман.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.