1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Промени в Закона за ССА целят постигането на по-добра връзка с бизнеса и потребителите на научно-приложни продукти

Промени в Закона за ССА целят постигането на по-добра връзка с бизнеса и потребителите на научно-приложни продукти

Опитните станции и експерименталните бази ще се обособят като структурни звена на научните институти

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме законопроект за изменение и допълнение на Закона за Селскостопанската академия.

Целта на предлаганите промени е да се постигне по-добра връзка с бизнеса и потребителите на научно-приложни продукти. Съгласно измененията представители на браншови организации ще участват в Управителния съвет на ССА, както и в координационните съвети на центровете за изследвания и иновации. Разписан е специален ред за осъществяване на взаимодействие с бизнеса при изпълнение на научни и научно-приложни проекти.

Промените водят и до въвеждане на финансова самостоятелност при управлението на паричните средства, определяне на параметрите на изразходването им, създаване на иновационни центрове и оптимизиране на структурата на Селскостопанската академия.

Предвижда се значително увеличение на собствените приходи, с което ще се оптимизира и стабилизира научната, научно-приложната, експериментално-производствената дейност, както и ще се осигурят допълнителни работни места. Възможността да се получава възнаграждение, базирано на положения труд, ще доведе до по-висока активност на работещите в системата на ССА. Финансовата промяна предполага по-добра мотивация за работа на служителите за създаване на качествен продукт.

Опитните станции и експерименталните бази, които по сега действащия закон са държавни предприятия, ще се обособят като структурни звена на научните институти. По този начин ще се повиши възможността им за участие в програми за модернизиране и развитие като демонстрационни и образователни структури на Институтите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.