1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Птичият грип продължава да се разпространява в Германия

Птичият грип продължава да се разпространява в Германия

Става дума за щама H5N8, съобщават ветеринарните власти

В стопанството в северната част на страната се отглеждат 30 хиляди кокошки-носачки, като яйцата не са предвидени за консумация, а за развъдни цели. Както и при всички досегашни случаи в страната, и тук става дума за щама H5N8, съобщават ветеринарните власти в провинция Шлезвиг - Холщайн.

Според действащите разпоредби всички кокошки трябва да бъдат умъртвени, за да се спре по-нататъшното разпространение на болестта. "Вирусът е много агресивен и това прави ситуацията изключително тревожна, както за стопаните, така и за ветеринарните власти", изтъкна земеделският министър на провинцията Роберт Хабек.

Междувременно федералният министър Кристиан Шмит свика кризисен щаб, който да координира действията на властите. Около засегнатата ферма е очертана зона за сигурност, в която се забранява достъпът на външни лица. При нарушения на мерките ще бъдат налагани глоби до 30 хиляди евро, съобщиха властите.

Все още не е ясно как вирусът е попаднал в стопанството. При всички досегашни случаи е ставало дума за диви птици. Фермата обаче е от затворен тип и отглежданите в нея животни нямат контакт с диви птици. Поради близостта с Дания, властите в Шлезвиг-Холщайн са предупредили вече колегите си в скандинавската страна. Всички птицеферми в провинцията са задължени да приберат птиците на закрито. Подобна мярка се обмисля и на федерално ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.