1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ракетно гориво от череши направиха в Кюстендил

Ракетно гориво от череши направиха в Кюстендил

Идеята е то да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети

Първи полет с експериментална ракета, задвижвана от карамелно гориво, направено от черешови плодове осъществи Клубът за аерокосмичски технологии „Зодиак" при НЧ "Зора-Кюстендил", информира Дарик радио.

Използвани са много добре узрели плодове от сорта „Ранна черна едра", които съдържат 82% вода и 18% сухо вещество. Черешите имат сравнително голямо съдържание на захари - до 15%, и това ги прави изключително подходящи за целта.

Новото екологично гориво е наречено „Черика" като съкращение от черешов ракетен карамел и се получава от узрели, презрели и почти изсъхнали череши, които нямат добра пазарна стойност за други цели. Идеята е то да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, което не създава токсични хлорни емисии.

Също така се проучва възможността за използване на костилки от череши за създаване на леки пресовани корпуси на тези ракети, които напълно да се разграждат след употребата им. Друго важно приложение на това нетоксично гориво може да бъде при изстрелване на ракети за заснемане от височина на земеделски площи и черешови масиви.

Първата подобна ракета, която излетя във вторник в 14.30 ч от района на старото грунтово летище „Модро поле" над село Шишковци, е наречена CHERRY FEST във връзка с предстоящия традиционен Празник на черешата в Кюстендил. Тя е със стартова маса от 2 кг, две мини камери на борда и достигна височина от 680 м, направи много добри бордови видео записи, след което се приземи с парашут.

Проектът „Черика" до момента се реализира с безвъзмездна идейна, интелектуална и материална подкрепа от членове и симпатизанти на клуб „Зодиак" и читалище „Зора-Кюстендил" и е на символичната стойност от 1 лев. Основната му цел е утвърждаване на високотехнологичен мост земеделие-наука-екология.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.