1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Растенията имат „нервна система”

Растенията имат „нервна система”

Според полски изследователи растенията са способни да "запомнят" и да реагират на светлината с помощта на своеобразна "нервна система"

Растенията са способни да "запомнят" и да реагират на светлината с помощта на своеобразна "нервна система", твърдят полски изследователи, цитирани от Би Би Си и БТА.

Станислав Карпински от Варшавския университет за науките за живота и неговите колеги са изследвали реакциите към светлината на растения от рода Arabidopsis. Те открили, че химичните реакции, предизвикани от светлината, са продължавали и на тъмно, а на лъчите, падащи на едно от листата, е реагирало цялото растение.

"Ние осветявахме само долната част на растението, но наблюдавахме изменения и на неговия връх. Те продължаваха и след като изключихме светлината. . . За нас това бе голяма изненада" - казва Карпински. Резултатите от изследването си учените са представили на конгреса на Дружеството за експериментална биология в Прага.

Групата на Карпински е установила, че когато светлината предизвиква химична реакция в клетката на листа, електрическите и химически сигнали за това мигновено се разпространяват с помощна на специален тип клетки. Учените са сравнили този механизъм с нервната система при животните. Реакциите на растенията се променяха в зависимост от цвета на лъчите, отбелязва Карпински. По време на експеримента са били наблюдавани различни сигнали за червена, синя и бяла светлина.

Учените смятат, че растенията могат да използват информацията, която получават със светлината, за да задействат собствените си защитни реакции. Тъй като светлината през различните дни на седмицата или годината е с различни свойства, растенията благодарение на нея могат да "подготвят" защитната си система срещу сезонни вредители и болести.

Според Кристин Фойер, професор от университета в Лийдс, откритието е крачка напред за науката, тъй като показва как именно се приспособяват растенията към средата и как предават сигнали за промените в нея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.