Растенията в затворени помещения са жизненоважни за живота ви

Снимка:

Класирани са петте суперрастения, които всеки дом или офис трябва да има

Растенията в затворени помещения не само ги правят по-приятни и свежи, но са жизненоважни за живота ви.

Според ново научно изследване декоративните растения значително намаляват нивата на стрес и неразположеност и засилват работоспособността, тъй като буквално "изсмукват" вредното замърсяване на въздуха в стаята, съобщава vesti.bg.

Учените от САЩ дори са класирали пет суперрастения, които всеки дом или офис трябва да има. Сред тях са бръшлянът, растенията с тъмнозелени, с "восъчно" покритие листа и папратовидните растения.

По данни на Световната здравна организация от 2002 г. замърсяването в затворени помещения е причина за сериозни здравословни проблеми, причиняващи над 1,6 млн. смъртни случаи годишно.

Вътрешният въздух е до 12 пъти по-мръсен от външния в определени райони. Той се влияе и от неща като химикали от бои, латекс, лепила, строителни материали, мебели, дрехи, препарати и дори чешмяната вода.

Те образуват т.нар. летливи органични съединения (ЛОС), които могат да разболеят изложените на тях хора в помещенията.

Растителните експерти са изследвали способността на десетки растения да премахват опасните ЛОС.

Според водещия изследовател Стенли Кийс от Университета на Джорджия те не само подобряват здравето на хората, но и техния психически тонус и самочувствие.

Едно от цветята - Tradescantia pallida, с лилави мъхести листа и стебла и розови цветове, може да "погълне" цели четири ЛОС-замърсители едновременно.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.