1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Раците възприемат някои звуци, излъчвани от хищници

Раците възприемат някои звуци, излъчвани от хищници

Учени от Североизточния щатски университет измерили активността на нервите при различни звукови честоти

Въпреки че те могат да бъдат цигулари или барабанисти в анимационните филми, раците не разполагат с уши на своята черупката. Това не им пречи да възприема някои звуци, излъчвани от хищници, показаха американски биолози.

За да се убеди, екипът ръководен от Рандъл Хюдж (Randall Hughes), морски биолог в Североизточния щатски университет, за първи път поставя електроди в черупката на животното в близост до орган, който като вътрешното ухо управлява чувството за баланс в безгръбначните, отбелязва БГНЕС.

Учените измерили активността на нервите при различни звукови честоти. Четири мъжки и четири женски раци от рода Panopeus, взети от ферма за стриди в Мексиканския залив, са били подложени на този тест. Добросъвестни до крайност, учените съобщават, че са подложили на изпитанието и "мъртъв рак като референтна група".

Сигнали били регистрирани при всички (живи) раци средно два пъти по-силни, отколкото силата на получения звук, се казва в изследването. Оставало да се установи връзка между тази активност на звукоприемащия орган и истинската възможност на раците да чуват звуци. Изследователите са поставили раците в големи аквариуми, заедно с малки черупчести животинки, които са тяхна храна. После те са пуснали във водата звукове издавани от три вида риби - естествени хищници, ловуващи тези раци.

При два от тези хищника, опитът е довел до значително намаляване на храненето на раците, тъй като те предпочели да се крият, за да избегнат възможността да станат храна от своя страна. Без изследването да може да го обясни, излъчените звуци от третия вид хищници не причинило значима промяна в поведението на раците.

За изследователите това е доказателство, че раците Panopeus може да усещат звуците и да променят поведението си според съответните акустични сигнали, които получават. Изследването не уточнява как мъртвият рак е реагирал при тези обстоятелства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.