1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Равнището на бедност в България е 21,4 на сто при средно за ЕС 16,5%

Равнището на бедност в България е 21,4 на сто при средно за ЕС 16,5%

Българската национална цел е до 2020 година бедните да намалеят с 260 хиляди души

Българската национална цел е до 2020 година бедните да намалеят с 260 хиляди души, или с 16% спрямо броя им през 2008 година. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на форум за дългосрочните политики за борба с бедността и социалното изключване, посветен на Международния ден за борба с бедността - 17 октомври. Официалното одобрение на националната цел ще бъде на 20 октомври, предаде БТА.

Според последните данни от 2008 година равнището на бедност в България е 21,4 на сто при средно за ЕС 16,5%. Това означава, че 1.63 милиона българи живеят в риск от бедност. По думите на министъра, национални цели са намаляването на бедността сред децата, сред възрастните хора, безработните и заетите.

Увеличаването на минималната работна заплата още от следващата година стои на дневен ред пред правителството и пред парламента, за да бъде осигурено възнаграждение над прага на бедност. Според Младенов увеличаването на минималната заплата е инструмент за намаляване на бедността сред заетите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.