1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Разгадаха езика на пингвините

Разгадаха езика на пингвините

Различават се 6 отличителни звука с които те изразяват емоциите си

Африканските пингвини (Spheniscus demersus), използват различни звуци, за да изразят радост, обич, глад, гняв и самота. Това наблюдават учени, изследвали поведението на птиците в зоологическата градина в Торино.

Изследователите са записали шест отличаващи се звука, издавани от животните в различни моменти. Четири от тях се използват само от възрастни индивиди, другите два – само от малки.

Така например изгубил се подрастващ пингвин има специален контактен зов, с който вика другите. Мъжките издават пък специален звук, когато искат да сплашат противник по време на конфронтация. В размножителния период мъжките се перчат, за да привлекат вниманието на дамите, като освен пъчене на гърди има и специфичен звук. Малките пък показват, че са гладни.

За изследването си екипът учени е заснел на видео в продължение на 104 дни 48 пингвина, обитаващи специален басейн в зоопарка на Торино. "Пингвините имат по-опростени вокални механизми в сравнение с пойните птици, но те имат много сложни механизми, които кодират информацията в песни", твърди д-р Ливио Фаваро – ръководител на проекта.

Африканските пингвини, обитаващи бреговете на Южна Африка и Намибия, са сред застрашените животински видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.