1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Разкриха тайните на трюфелите

Разкриха тайните на трюфелите

Трюфелът сам изработва неповторимата си миризма, а това не се дължи на бактерии

Учени от Франция разкриха гена на черния перигорски трюфел (Tuber melanosporum), който ценителите наричат "черния диамант" предаде БГНЕС.

Черният трюфел е най-вкусен и същевременно се отглежда най-трудно. От десетилетия специалистите се борят за разкриването на удивителния вкус на този деликатес и търсят метод за масовото му производство. С разшифроването на гъбения геном са се занимавали 50 учени от различни градове на Италия и Франция. Разшифроването на ДНК помогна да се разкрият тайните на деликатеса, който достига до 1000 евро за килограм през зимата.
Специалистити са доказали, че трюфелът сам изработва неповторимата си миризма, а това не се дължи на бактерии, развиващи се в него, както се предполагаше до момента. Освен това е доказана лека разлика в ДНК на трюфелите, отгледани в различни райони, който трябва да имат предвид всички, занимаващи се с отглеждането му.

Учените считат, че разбирането на строежа му ще помогне за създаване на технологии за селективно производство на трюфели с по-мека или остра миризма. "Не можем да изменяме вкуса на трюфелите, но можем с помощта на селекция да усилим един или друг аромат", заяви Клод Муре от Френския национален институт по селскостопански изследвания. Разкрити са и практически подробности, които ще помогнат за по-лесното им отглеждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.