1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Разсад от лавандула масово се краде в общ. Ген. Тошево

Разсад от лавандула масово се краде в общ. Ген. Тошево

Снимка:

Драстично растат площите с етеричномаслената култура, расте интересът и на крадците

Над 18 000 стръка разсад от лавандула са откраднати от началото на месец март до момента в община Ген. Тошево. По данни на полицията са подадени четири сигнала в различни землища на добруджанската община. В момента приключва кампанията по засаждането на нови насаждения от трайната култура и това провокира интереса на крадците. Стръковете се отскубват директно от полето. Средно от 2000 до 4400 резника успяват да отмъкнат „доброжелателите“.

Ароматната билка дава цвят и масло в продължение на 25 години, разказва Добрин Начев от гр. Ген. Тошево. Производителят отглежда 200 дка с лавандула от дълги години и е лицензиран производител на разсад. По думите му злоумишлените действия са предприети или от „търсачи“ на бързи печалби, или с цел препродажба на стръковете. В момента разсадите се продават на цени от 10 до 14 стотинки на стрък без ДДС. Средно около 2000 стръка се сеят в един декар.

Бързо нарастват площите с лавандула в община Ген. Тошево през последните години. От есента до момента там са засадени нови 2000 дка с лавандула. Само преди 3 години в цялата община Ген. Тошево площите са били 1000 дка. Интересът към етеричномаслената култура е провокиран и от добрите добиви на лавандулов цвят и масло през последните две години, разясни още Добрин Начев. Според него 2011 г. и 2012 г. са били добри за реколтата от тази култура. Печалбата от декар лавандула е достигнала до 1000 лева, а нито едно растение не дава толкова бърза възвръщаемост на средствата. Още през втората година след сеитбата ароматната билка започва да дава реколта от стопанско значение, като пикът достига на 4-5 година. От 90 до 140 лева се плаща за килограм лавандулово масло. От декар се добиват от 8 до 12 кг масло или от 400 до 800 кг ароматен цвят.

Притеснението на производителя е, че вече се получава пренасищане на пазара с тази култура. Доказателство за това е и залежаването на 30 тона лавандулово масло в страната, което още не е намерило пазар. Към това количество ще се добави новата реколта, която се очаква след 2-3 месеца.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.