1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. РАЗЯСНЯВАТ ФИНАНСОВИТЕ СТИМУЛИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЕТИКЕТИ ЗА КАЧЕСТВО НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ И ХРАНИ

РАЗЯСНЯВАТ ФИНАНСОВИТЕ СТИМУЛИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЕТИКЕТИ ЗА КАЧЕСТВО НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ И ХРАНИ

Участието в събитието е напълно безплатно и отворено за всички заинтересовани страни.

На 1 април 2022 г. (петък) Висше училище по мениджмънт (ВУМ) организира информационен ден за представяне ролята, предназначението и ползите на географските означения за произход на традиционни храни и продукти на Европейския съюз, и възможните субсидии за регистрирането им.

През последните години Европа се стреми да подчертае богатото си материално и нематериално културно наследство, в което кулинарните традиции имат все по-централно място. Като възможност в тази посока все по-често се споменават т.нар. географски означения за произход. Географско указание (ГУ), защитено наименование за произход (ЗНП) и „храни с традиционно специфичен характер“ (ХТСХ) са знаците на ЕС за

, предназначени да обозначат специфичните характеристики или репутация на отличените продукти, свързани с или произтичащи от района им на производство. Притежанието на подобни етикети за качество е не само символ на престиж. Те осигуряват множество ползи за доходите на фермерите и производителите, но така също създават условия за местен икономически и социален растеж. Накрая, те съдействат за запазването и популяризирането на живото местно културно наследство.

С богатите си кулинарни традиции, България има огромен потенциал за придобиването на такива знаци, които да привлекат интереса на туристи, изследователи и консуматори върху родното производство и да наложат страната ни като дестинация за качествена храна. За съжаление, понастоящем едва 10 български храни и продукти са включени в европейките бази данни за географски означения. Причините за този нисък интерес са множество - затруднения с процедурите, подценяване качествата на родното производство, недостатъчно разбиране на ползите и политиките.

Цел на предстоящото събитие е да предостави разяснения в тези 3 насоки, които да бъдат в полза както на публичните власти, така и на заинтересованите местни производители. То ще стартира с резюмиране на резултатите от направените по проекта проучвания относно потенциала на българските традиционни продукти и храни да се превърнат в отличителен белег за уникалността на родната кухня и производство. Географията на храната и нейното значение за развитие на местните общности ще бъде представена от изследователи на българската „кулинарна етнография“ от ИБЕИ на БАН. Експерти от Министерство на земеделието ще представят възможностите за подпомагане на схемите за качество, предвидени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027, от които българските производители могат да се възползват. Последната част на събитието ще разгледа и обсъди гледните точки на сертифициращите органи и производителите по отношение изискванията и предизвикателствата по придобиването на знаците за качество на земеделските продукти и традиционните храни.

Участието в събитието е напълно безплатно и отворено за всички заинтересовани страни.

Еднодневният форум ще се проведе в демонстрационната зала на ВУМ, на адрес гр. Добрич, ул. „България“ 3, ет. 3. Начален час на събитието – 10:00.

Информационният ден се организира по проект LOC FOOD „Местно развитие и трансгранично сътрудничество за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни“, който се осъществява по СОП „Черноморски басейн 2014 – 2020“.

Програма на събитието

МЕСТНО РАЗВИТИЕ И ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ПРОМОТИРАНЕ НА ТРАДИЦИОННИ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ И ХРАНИ

Договор № BSB 1101

ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН

1 април 2022

Висше училище по мениджмънт /ВУМ/

гр. Добрич, ул. „България“ № 3, ет. 3, Демонстрационна зала  

 

10:00-10:20

Посрещане и регистрация на участниците

 

10:20-11:00

Откриване и приветствие на участниците

доц. Д-р Тодор Радев, Ректор на Висше училище по мениджмънт

 

Проект LOC FOOD - насърчаване на местното развитие чрез традиционните селскостопански продукти и храни. Резултати от проучване за осведомеността относно сертифицирането на традиционните храни в Черноморския регион.

Цветалина Генова, Ръководител на проекта

11:00–11:45

География на храната (он-лайн)

Доц. Д-р Десислава Димитрова, Гл. ас. Д-р Теодора Иванова,

Движение „Слоу Фуд“, България

Институт по биоразнообразие и еко-системни изследвания, БАН

11:45-12:00

Кафе-пауза

(Сесия за въпроси и отговори)

12:00–12:40

Визията на общата селскостопанска политика 2021–2027 - стимули за екологично земеделие и традиционни производства (он-лайн)

Министерство на земеделието

12:40–13:20

Знаци за качество на земеделски продукти и традиционни храни– изисквания на сертифицирането и процедурни предизвикателства (он-лайн)

Георги Георгиев, Жана Караджова

„Биосертификейшън“ ЕООД

13:20-14:00

Съкровището „Български трюфел“

Димитър Димитров, Асоциация „Български трюфел“

14:00-15:30

Заключителна дискусия и обяд

(време за обсъждане между участниците и коктейл)

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.