1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Реформата на ОСП ще се прилага от началото на 2015 г.

Реформата на ОСП ще се прилага от началото на 2015 г.

Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош

Реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) ще се прилага на практика от началото на 2015 г. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош, предаде „Труд”.

„Очаква се Европейската комисия (ЕК), Европейският парламент (ЕП) и държавите членки да постигнат съгласие по промените до юни, най-късно юли”, отбеляза комисарят.

Националните администрации, които управляват плащанията, няма обаче да са готови да приложат законодателството от началото на следващата година, когато стопаните подават заявките си за субсидиране. „Затова през 2014 г. то ще се извършва по старите правила”, уточни Чолош.

Основното в реформата е, че 30% от преките плащания ще зависят от това дали получателят им прилага екологични мерки, като например сеитбооборот и оставяне на земя под угар.

Проектът предвижда също намаляване на разликата в субсидията на декар между страните членки, регионите и между различните категории земеделци. Реформите включват стимули за младите фермери, засилване на ролята на браншовите органицазии в производството и преработката за съкращаване на пътя на доставките и постепенно премахване на производствените квоти.

За първи път ЕП има равна законодателна роля в ОСП с държавите членки. Тя му е дадена от Лисабонската стратегия, която влезе в сила през 2009 г. Досега парламентаристите даваха само мнение по правилата за субсидиране на сектора, които се предлагаха от Комисията и се решаваха от правителствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.