1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Рекордно нисък процент на смъртност при гнездящите двойки царски орли през 2016

Рекордно нисък процент на смъртност при гнездящите двойки царски орли през 2016

Снимка:

Тази година броят на двойките царски орли в България е 28

 

Екипът на LIFE проекта на Българското дружество за защита на птиците „Земя на царския орел“ отчете рекордно нисък процент на смъртност при гнездящите царски орли – едва 3.77% – най-ниският за последните 10 години. За сравнение средният процент за последните 17 години е 8.98%, а най-висок е бил през 2012 г. – 20.45%. 

Тази година броят на двойките царски орли в България е 28 – толкова, колкото и през 2015 г., но с тази разлика, че екипът на проекта  откри две нови двойки (една в Сакар и една - в Дервентските възвишения), но и регистрира загуба на други две (в Средна гора и Стара планина). От единствената гнездяща двойка в Средна гора тази година е останала само едната птица.

Тази пролет 21 двойки загнездиха и отгледаха успешно общо 26 малки. Гнездовият успех тази година е средно 1,24 малки на гнездяща двойка и е по-голям от миналогодишния (1,21), както и от този, отчетен в Европейска Турция през 2016 (0,98). Седем от двойките не загнездиха, въпреки че заеха територии. Причината е, че те са съставени основно от млади птици с недостатъчно натрупан опит. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.