1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Резерватът “Червената стена” е известен с богатството си на орхидеи

Резерватът “Червената стена” е известен с богатството си на орхидеи

Там е на най-южното находище в Европа на уникалния вид орхидея наречена “Венерина пантофка”

Резерватът “Червената стена” е типичен ботаничен резерват, създаден да съхрани флористичното разнообразие в средния дял на Родопите и е известен с богатството си на орхидеи. Това съобщи Мария Михайлова, главен експерт в отдел “Опазване на защитените територии и биоразнообразие” към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в интервю за радио Фокус

Там е на най-южното находище в Европа на уникалния вид орхидеята наречена “Венерина пантофка”. В резервата “Червената стена” са установени общо 645 вида висши растения, от които 96 ендемични таксона и 38 таксона, включени в Червената книга на България (като пет от тях са в категорията “застрашен”, а останалите в категорията “рядък" вид), уточни Михайлова. По концентрация на таксони резерватът заема първо място сред изследваните досега подобни защитени територии в България.

В него се съхраняват находищата на много редки и уникални по своята природа растения като силивряк, пълзяща гутиера и родопско лале. В “Червената стена” се срещат и видове, разпространени само в България-български ендимити. Такива са родопска мерендера и декоративен лопен. Срещат се и само балкански ендимити като родопска самогризка, родопска горска майка, беленовски дебелец, гридебахова теменуга, а повечето то тяха са са включени в Европейския списък на редките и защитени видове, каза още Мария Михайлова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.