1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Русия е откраднала украинско зърно за 500 млн. долара

Русия е откраднала украинско зърно за 500 млн. долара

Зърното е изнесено с 35 кораба, направили повече от 50 курса

От началото на войната в Украйна Русия е откраднала украинско зърно на стойност 500 милиона долара и го е изнесла нелегално в Турция, Сирия и Ливан. Това показва разследване на агенция Асошиейд прес и на американската обществена телевизия.
 
Зърното е изнесено с 35 кораба, направили повече от 50 курса между украински черноморски пристанища и посочените държави. Други количества са пренесени с камиони и влакови композиции до анексирания през 2014 полуостров Крим, както доказва и съобщение на ТАСС от 16 юни, според което при сухоземния транспорт на зърно от Херсон към Крим се е образувала дълга опашка от камиони. 
 
Разследването показва за пример товарния кораб „Лаодикея“, проследен с помощта на сателитни снимки. От тях се вижда как на 11 юли плавателният съд бива натоварен с бяла субстанция, прехвърляна от камиони. Две седмици този кораб пристига в Триполи, Ливан, превозвайки 10 хиляди тона „руски ечемик“, натоварени уж в руското пристанище Кавказ. Това е невъзможно, тъй като натоварената „Лаодикея“ гази 8 метра, докато въпросното пристанище е дълбоко само 5 метра.
 
В края на юни от турското външно министерство обявиха, че няма да позволят крадено украинско зърно да бъде разтоварвано в турски пристанища. Няколко дни по-късно турските власти задържаха руски кораб, за който се смяташе, че превозва именно украинска продукция. След проверка корабът беше освободен, което накара Киев да се усъмни, че Турция се облагодетелства от контрабандата. 
 
От началото на руската инвазия една от основните цели на агресора е украинското селско стопанство. Руски войници целенасочено унищожават аграрна инфраструктура в окупираните региони и крадат земеделска техника. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.