1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Рядък вид птица се е появила в околностите на село Езерец край Шабла

Рядък вид птица се е появила в околностите на село Езерец край Шабла

Стрепетът е бил в изорана пшенична нива и е излетял на запад

Неочакван и много рядък вид птица се е появила в околностите на село Езерец край Шабла. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

В района на Езерецкото езеро, част от Шабленския езерен комплекс е видян мъжки стрепет. Птицата е била в изорана пшенична нива и е излетяла на запад. Наблюдението е извършено от Христо Гърдов от Варна, по време на работата му по дейности за намаляване на негативното влияние върху червеногушата гъска от страна на ловците.

Кампанията за информиране и контрол по време на ловния сезон е ключова дейност по проекта на БДЗП "Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска”. Наблюдението е много ценно, тъй като е първото сигурно в района от 2001 г. насам.

Стрепетът е рядък вид и е включен в категория "полузастрашен” на Световния съвет за защита на прородата (IUCN). У нас е изчезнал като гнездящ вид преди десетилетия. Зимуващата му популация в страната се оценява на едва 0-1 инд. Стрепетът някога се е срещал често в откритите полета в много части на Европа, но интензивното земеделие е довело до изчезването му в 11 европейски страни.

Съществуването на стрепета зависи от екстензивното стопанисване на земеделските земи и оставянето на достатъчно необработваеми площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.