1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. С 22% по-високи компесаторни плащания за планинските необлагодетелствани райони

С 22% по-високи компесаторни плащания за планинските необлагодетелствани райони

1000 декара е горната граница въз основа на която един земеделски стопанин да може да получава помощ

В планинските райони попадат 1714 землища или 38% от територията страната. В другите необлагодетелствани райони броят на землищата е 568 или около 10% от територията на страната. Общо 2 282 землища попадат в списъка на необлагодетелстваните  райони съобщи Евгени Гергов, ст. експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ.

До тази година планинските необлагодетелствани райони получаваха по 90 евро/ха за площи до 50 ха и 40 евро/ха за площи от 50 до 100 ха. С одобрение на експертите на ЕК увеличихме плащанията за планинските необлагодетелствани райони с 22% информира Гергов. Плащанията за другите необлагодетелствани райони до 50 ха са 50 евро/ха и от 50 до 100 ха са 20 евро/ха. Плащанията за необлагодетелстваните райони са ограничени в площите, тъй като целта на мярката е да подпомага дребните и средните стопани. Отделно като се определяше територията, която можеше да бъде подпомагана, в Регламент 1698 е казано, че тези субсидии трябва да са намаляващи и по съвет на нашите партньори от ЕК решихме 100 хектара или 1000 декара да бъде горната граница, въз основа на която един земеделски стопанин да може да получава помощ, уточни той.

Гергов напоми, че единственото основно задължение е да извършват земеделска дейност 5 години в необлагодетелствани райони. Всичко останало е както при директните плащания на площ. Кандидатстването става със заявление за единно плащане на площ, което се подава от 1 март до 15 май, като се попълва специална графа за планински необлагодетелствани райони и за други необлагодетелствани райони.

Повече информация за плащанията можете да намерите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.