1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Само за зрителите на АГРОФОРУМ тази седмица: Посещение в Музея на… плуга!

Само за зрителите на АГРОФОРУМ тази седмица: Посещение в Музея на… плуга!

И още: Ценни съвети за обеззаразяване на семената от пшеница и ечемик преди сеитба

И новото издание на АГРОФОРУМ ще продължим да ви информираме за възможностите, които дават мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). След като в предишните предавания ви запознахме с мярка 123, чрез която родната хранително-вкусова индустрия може да стане конкурентоспособна, сега е ред на други две мерки – 223 и 226. Те също не са за пренебрегване. Те са по Ос 2, която касае опазването на околната среда в селските райони. Със средствата по тях можете да възстановите гора, пострадала от пожар, или да създадете нова, а също да извършвате превантивни дейности в гората. Към момента обаче желаещите да кандидатстват не са толкова активни, смятат експертите от МЗХ и ДФЗ. Повече за това какво можете да направите по тези мерки и какви са условията и сроковете, за да получите финансиране по тях – само в предаването АГРОФОРУМ тази седмица!

И от мерките по ПРСР – към нещо любопитно. Музеи в днешно време – каквито се сетите. Но Музей на плуга? Ако искате да го видите – разходете се до Завет – градчето, в което се намира предприятието-производител на българска почвообработваща техника „Раломекс”. Ако пък ви е далече или не ви се разхожда дотам, не пропускайте АГРОФОРУМ тази седмица, за да посетите, макар и чрез телевизионния екран, интересния музей. Неслучайно той беше открит, когато фирма Раломекс чества 35 години от създаването си. Но повече за самия музей, за предприятието и за най-новите машини „Made in Bulgaria”, чиято световна премиера предстои на най-престижните изложения – очаквайте този уикенд в предаването.

След интересния репортаж предаването ще продължи отново с полезни неща. Както можете да се досетите, сега най-актуалната тема за мнозина стопани е… рапицата. Ако не сте сред производителите на маслодайната култура (и все още не сте решили да опитате с нея), може и вече да не ви се слуша за нея, но пък ако сте сред фермерите, които засяват перспективното растение, със сигурност ще искате да видите материала, който сме ви подготвили. В него специалистите ще ви дадат ценни насоки как да спасите тази фина култура от плевелите, за да не изгубите половината добив. Гледайте сега, защото скоро започва сеитбата и трябва да сте подготвени!

И като сме минали на вълна сеитба на есенници, ще видите още едно видео. При това – пак свързано с растителната защита. Съвсем навреме – преди да сте засели културите, защото после ще е късно. Както знаете, от обеззаразяването на семената зависи до голяма степен резултата – изравнени посеви, без болести, а и с по-големи добиви. Така че – отваряйте си очите сега. И подгответе материала за посев, а после той ще ви се отблагодари. Как да го направите – вижте в АГРОФОРУМ!

След растителната защита – пак за рапицата. И пак за селекцията. Вече неведнъж сме си спазвали обещанието да ви помагаме с избора на семена при огромното разнообразие, което пазарът в момента предлага. А да не говорим, че и изискванията към вас, стопаните, също нарастват паралелно с площите, засявани с тази хитова култура. Затова и световната селекция постоянно излиза с нови разработки, които помагат на фермерите да получават все по-високи добиви. Ето защо, не пропускайте отново възможността да се запознаете с последните достижения в селекционната дейност, за да сте наясно какво да търсите и какво да изберете.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.