1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Създават пластмаси от торф и цвекло

Създават пластмаси от торф и цвекло

“Зелени” композитни материали ще заместят обичайните продукти на петролна база с по-щадящи околната среда вещества

Какво общо имат тези неща: коноп, гъби, мляко и слама? Те са само няколко от нещата, които са били използвани за създаване на “зелени” композитни материали, замествайки обичайните продукти на петролна база с по-щадящи околната среда вещества. Сега, благодарение на две отделни проучвания, този списък може да се обогати с още два материала: торф и цвекло.

Във Финландия VTT Technical Research Centre проучва как най-горният слой на естествения торф може да бъде използван за термопластмаса и панели от пресовани влакна.

Торфът се сочи като обещаващ материал за такива приложения, тъй като не само е в изобилие, но е и евтин, устойчив на вода, биоразградим, има висока якост при удар и издръжливост при пожар. Освен това влакната му осигуряват здравина на конструкцията при добавяне на смола, а по-финият торфен материал може да бъде добавен като пълнеж, пише greentech.bg.

Според VTT пластмасите, базирани на торф, могат да бъдат обработвани чрез използване на съществуващите съоръжения и техники, като например екструдиране и шприцоване. Изследователите предполагат, че торфените пластмаси и панели могат да се използва за продукти, свързани с области като строителството, градинарството и земеделието, потребителски стоки, както и за биоразградими опаковки.

В Америка пък учените от американското министерство на земеделието и Държавния университет във Вашингтон си сътрудничат за създаването на гъбеста биоразградима термопластмаса на база червено цвекло за използване в контейнери за храна за еднократна употреба.

Учените започнали експериментите си с остатъци от цвекло – тонове от този материал се генерират всяка година като част от процеса за извличане на захар от цвекло. Учените смесили пулпата с полимлечна киселина (PLA) - биоразградим полимер, който сам по себе си е на растителна основа и в момента се използва в продукти като бутилки за напитки. Когато сместа била екструдирана, полученият резултат бил композитен материал с механични свойства, подобни на тези на полистирола и полипропилена.

Според изследователския екип, термопластмасата от цвекло е „ценово конкурентна“ с традиционни материали на петролна основа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.