1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Създават слънцезащитно хапче от корали

Създават слънцезащитно хапче от корали

Преди да създаде таблетки екипът, оглавяван от доктор Пол Лонг, планира да тества лосион върху човешка кожа

Учени се надяват да успеят да използват естествената защита на коралите спрямо вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и да създадат специално хапче, което да предпазва и хората от тях, съобщи БНР.

За тази цел екип на британския "Кингс колидж" е посетил Големия бариерен риф край бреговете на Австралия, за да разгадае генетичните и биохимични процеси, които се крият зад специалната способност на коралите. Учените са изучавали проби от застрашения вид корал "Акропора" и смятат, че в лабораторни условия ще могат синтетично да пресъздадат ключовите компоненти, които помагат на корала в борбата със слънцето.

Преди да създаде таблетки екипът, оглавяван от доктор Пол Лонг, планира да тества лосион върху човешка кожа. Той ще съдържа същите съставки като тези, открити в корала. За целта учените планират да копират генетичния код, който коралът използва, за да създаде съставките, които го предпазват. След това ще го поставят в бактерия в лабораторни условия, която може бързо да се размножи и да създаде големи количества от необходимите съставки.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.