1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сдружение Български Земеделски Производител в готовност за протестни действия

Сдружение Български Земеделски Производител в готовност за протестни действия

Причината е липсата на информация за подадените по мярка 6.1 проекти

В писмо изпратено до медиите Сдружение „Български Земеделски Производител“ алармира, че млади фермери кандидатствали по мярка 6.1 не получават информация дали получените точки по проектите им са достатъчни за подписване на договор.

От Сдружението са получили множество оплаквания от кандидати, чиито проекти са със зайци и пъдпъдъци. Младите фермери се оплакват, че проектите са изцяло стопирани от подписване на договор независимо от получените точки по проектите. От областните дирекции „Земеделие” не дават еднозначен отговор дали това е така и препращат кандидатите да се обръщат към Държавен Фонд „Земеделие”, от там пък ги препращат отново за информация в областните дирекции с извинението, че мярката е децентрализирана.  И така малките стопани отново са оставени на произвола, в капана на тежката администрация, губят желание и сила да се занимават със земеделие. 

Няма информация, всичко се  върши при  затворени врати. Няма публично обявен списък с проектите  и резултата от оценяването, за да се види реално дали наистина животновъдство е с приоритет или фермерите отново останаха излъгани, се казва в съобщението.          

Сдружение „Български Земеделски Производител“ искат да бъде публикувана пълна и конкретна информация относно точките, които е събрал всеки проект за подпомагане по подмярка 6.1., и как са сформирани тези точки, както и дали проекти със зайци и пъдпъдъци са включени при класирането на проектите и ако не са – то защо?

В противен случай Сдружение Български Земеделски Производител ще организира протест, със съдействието и в подкрепа на кандидати по подмярка 6.1. и други земеделски производители, в който да изразят недоволството си от цялото отношение на Министерството към малките производители.

От Сдружението са организирали и фейсбук група.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.