1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Селскостопанската политика на ЕС не постига целите си

Селскостопанската политика на ЕС не постига целите си

ОСП не насърчава устойчивото използване на природните ресурси

През 2010 г. страните от ЕС не успяха да постигнат своите собствени цели за спиране на дългосрочното намаляване на биоразнообразието, пише europeanvoice.com. В земеделските земи на Европа сега са останали едва половината от броя на птиците, който е бил само преди 25 години, а в същото време популациите на опрашващите пчели са изправени пред истински колапс. В южната част на Европа, жадното земеделие, подкрепено от субсидиите за напояване, успешно изчерпва докрай ресурсите от подпочвени води.

Това е временен резултат и неумолимо ще доведе до трайно засоляване на ценни земеделски земи.

На север пък нитрати от изкуствен и оборски тор от фермите изтичат в потоците и реките, и в крайна сметка стават причина за огромна безкислородна "мъртва зона" в Балтийско море.

В същото време Общата селскостопанска политика (ОСП) продължава да насочва най-голямата финансова помощ към най-малко устойчиви земеделски стопанства, като отразява скритите политики от миналото.

Не само, че ОСП не насърчава устойчивото използване на природните ресурси, но също така не е в помощ на онези упорито борещи се земеделски производители, достойни за най-голяма обществена подкрепа. Последните данни за субсидиите показват, че 85% от парите отиват само за 17% от фермите, много от които са притежание на най-богатите собственици на земя в Европа и на най-печелившите компании.

Крайно време е ОСП да се преориентира далеч от индустриалното селското стопанство и към такъв вид производство, което в най-голяма степен гарантира, че ще запази екологичните ресурси и културното наследство на Европа, без които ние всички сме изгубени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.