1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Семейство съди фермерка заради шума от чановете

Семейство съди фермерка заради шума от чановете

Сагата започва през 2015 година

Какво ще направите, ако кравите на съседа непрекъснато вдигат шум със своите чанове? Ако сте в Германия, можете да подадете жалба в съда. Такова дело се точи от няколко години в Бавария и вече е стигнало до Върховния областен съд в Мюнхен.

Градчето Холцкирхен се намира на 30 километра южно от баварската столица. Тази зима то влезе в новините заради обилните снеговалежи. По-известно е обаче заради съдебния спор. Въпреки че е голям железопътен възел, то е запазило селското си стопанство и в покрайнините има обширни ниви и пасища.

В съседство на едно от пасищата живее семейство, което твърди, че нощем не може да спи заради чановете, вързани на врата на кравите. Всички опити за споразумение с фермерката не довели до резултат, затова семейството я дало на съд, който да й забрани да държи кравите си на тази ливада.

Сагата започва през 2015 година, когато страните стигат до извънсъдебно споразумение, според което кравите с чанове могат да пасат само в най-отдалечения от къщата на семейството край на пасището, на минимум 20 метра разстояние. Няколко месеца по-късно недоволните съседи установили, че шумът продължава да ги дразни и отново отишли в съда. Този път те съдят не само стопанката, но и общината, която й е отдала въпросната ливада под аренда. На първа инстанция магистратите отхвърлили иска. След обжалване делото сега се гледа в Мюнхен.

На първото заседание съдът отново се опитал да намери компромисно решение. Ищците предложили на фермерката немалка сума обезщетение, за да изтегли животните от пасището. Стопанката обаче отказва - това била най-хубавата ливада, осеяна с дървета, под чиято сянка кравите могат да пладнуват. Общината също е против обезщетение, тъй като иска да запази пасищното животновъдство в региона.

Сега съдията излезе с нова идея. За да си състави собствено мнение по случая, целият съдебен състав, заедно с експерти по шумово замърсяване, ще прекара една нощ в къщата на ищците. От думите на техния адвокат става ясно, че те са съгласни да преотстъпят спалнята си на съдията. Окончателната присъда се очаква следващата седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.