1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Схемата „Училищен плод” не е за изхранване на децата, а за популяризиране на здравословното хранене

Схемата „Училищен плод” не е за изхранване на децата, а за популяризиране на здравословното хранене

Целевите групи, които обхваща схемата, са деца от трета и подготвителна група

Чрез схемата „Училищен плод” целта на Европейската комисия е да се създаде навик у децата за по-често консумиране на здравословни храни. Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Калина Илиева, предаде Агенция „Фокус”.

Схемата не е за изхранване на децата, а за популяризиране на здравословното хранене и за създаване на навици за здравословно хранене, допълни тя.
„Задължително е по тази схема самите плодове и зеленчуци да се раздават под формата на игри, викторини – това са т.нар. съпътстващи мерки.

Например – може да има веднъж седмично посещение на децата в земеделски стопанства или инициатива за отглеждане на плодове и зеленчуци от децата – да речем някъде в училищния двор може да се направят лехи. Целта е да се покаже на децата практически засаждане например на зеленчуци. Може да се провеждат беседи с децата, предвидено е да бъдат разпространени брошури, плакати и др. Може да се кандидатства за създаване на интернет страница с клипове, може да се правят изложби. Това са средства по мярката, които също ще финансираме”, обясни Илиева.

Целевите групи, които обхваща схемата, са деца от трета и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до четвърти клас включително на общинските, държавните и частните училища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.