1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Шотландия посвещава през тази година цял месец на уискито

Шотландия посвещава през тази година цял месец на уискито

Кулминацията на тържествата е на 17 май

Шотландия посвещава през тази година за пръв път цял месец на уискито. Националната напитка ще бъде възхвалявана в продължение на 31 дни чрез фестивали, дегустации, концерти, пикници и посещения на барове и дестилерии, считано от утре, информира Бордът по туризъм на Шотландия. Кулминацията на тържествата е на 17 май, когато е Световният ден на уискито.

Производителите в страната са стотици, а Месецът на уискито е един от редките периоди, в които дестилериите отварят вратите си за всички желаещи. Това е и възможност да се опитат наистина редки видове от шотландската национална напитка, смятана за национално богатство. 

Класическото шотландско малцово уиски присъства в историческите хроники от 1494 г., когато счетоводен запис нарежда отец Джон Кар да получи малц за изготвянето на осем бола "аква вита" - жива вода на латински, а в келтско произношение - uisge beatha, съкратено през вековете до "уиски".

Приготовлението и сушенето на малца, качеството на водата, произходът на използваните въглища в процеса, видът и материалът на бъчвите и времето, през което ще отлежава, та чак до формата на чашата,  в която ще се сервира - всичко има значение. Опознаването на напитката пък е чудесна възможност и за опознаване на страната, пише "Дневник".

Секторът на шотландското уиски носи годишно близо 4 милиарда британски лири (4.8 милиарда евро) на шотландската икономика и осигурява работа на над 10 000 души. От началото на тази година властите във Великобритания засилиха защитата на напитката, за да гарантират, че "хората, които купуват скоч, знаят за какво са платили".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.