1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Шотландските овце се смаляват заради глобалното затопляне

Шотландските овце се смаляват заради глобалното затопляне

Учените отдават смаляването на овцете на по-меките и къси зими и по-дългите лета

 

Глобалното затопляне е причина дивите шотландски овце Соeй да се смаляват, показа изследване на британски учени, цитирано от световните агенции и публикувано в сп. "Сайънс". Теорията за естествения подбор обикновено означава, че видовете се развиват и стават по-едри. Овцете от шотландския о. Хирта на архипелага Сейнт Килда обаче сега са средно с 5% по-дребни, по-леки и по-ниски, отколкото са били през 1985 г., откри екипът на проф. Тим Коулсън от лондонския университет "Импириъл колидж". Те са едни от най-древните овце в света и вече са станали двойно по-малки от нормалната домашна овца. Теглото им намалява със 100 грама на година.
Учените отдават смаляването на овцете на по-меките и къси зими и по-дългите лета.
В по-мекото време има повече храна и оцеляват дори по-слабите и по-дребни агнета, които обикновено загиват в суровите зимни условия в Шотландия. Малките нямат нужда да наедряват много през първите месеци от живота си, за да достигнат до първия си рожден ден. По-младите и по-дребни майки пък започват по-рано да се оагнят и раждат по-дребни агънца. По този начин се намалява средният размер на животните в стадата, които наброяват 2000 глави.

Учените изследвали популацията на о. Хирта с площ 6000 дка, който не е населен от 1930 г. Островът е почти като естествена лаборатория. На него са само овцете и растителността./БТА

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.