1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сингапур превръща свободните пространства в терени за градско земеделие

Сингапур превръща свободните пространства в терени за градско земеделие

Богатият град-държава в Югоизточна Азия внася над 90% от храната

Претъпканият и притеснен откъм ресурси Сингапур се е заeл да превръща свободните „джобове“ пространство в града в терени за градско земеделие. С това островният град се стреми да облекчи зависимостта си от вноса на храни, пише greentech.bg

Богатият град-държава в Югоизточна Азия внася над 90% от храната, от която жителите му се нуждаят. Тя идва най-вече от съседните страни. Това я излага на редица потенциални сривове по веригата за доставка.

„Ядлива градска градина“ – компания, която рекламира подхода „отгледай си сам храната“, е проектирала и построила над 50 хранителни градини в тропическия град – за клиенти, вариращи от ресторанти и хотели до училища и жилищни блокове.

Един от проектите им е „Гражданска ферма“ – парцел от 8000 квадратни метра, който някога е бил затвор, но е преобразуван в градска земеделска градина. Там „местната общност може да се научи и да отглежда храна дружно“, според уебсайта на проекта. „Гражданска ферма“ произвежда до 100 кг зеленчуци, 20 кг билки и 10-15 кг гъби – достатъчно, за да се хранят до 500 души – на ден.

Това е нищожно малко в сравнение с търсенето на храна в страната с 5,5 милиона души, но е много добро начало, казва Дарън Хо, ръководител на инициативата.

Правителствените агенции обмислят прилагането на концепцията за градско земеделие и в други части на града, включително пространствата около високите обществени жилища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.