1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сицилианската мафия краде агросубсидии

Сицилианската мафия краде агросубсидии

Измамите са били извършени с помощта на представители на контролните органи

94 души бяха арестувани от италианската полиция на остров Сицилия по подозрения за неправомерно присвояване на аграрни субсидии от Европейския съюз. Прокуратурата ги обвинява освен това в измами, търговия с наркотици и рекет, съобщиха властите на острова.

Повечето арестувани са ръководни членове на сицилианската мафия, за която се предполага, че през последните 6 години си е присвоила европейски субсидии в размер на повече от 10 милиона евро. Сред задържаните има и бизнесмени, както и държавни служители. Властите конфискуваха и 150 фирми, чрез които престъпните банди са източвали средства, подавайки фалшиви документи за обработвани площи.

Измамите са били извършени с помощта на представители на контролните органи, които не са проверявали достоверността на заявленията, или са си затваряли очите срещу съответните подкупи, смятат разследващите. Декларираните земи са в региона на Националния парк Неброди на северния бряг на Сицилия. Бившият директор на парка години наред се бори с мафията и едва оцеля при атентат през 2017 година.

Полицейската акция е била координирана с Европейската комисия и със службата за борба с измамите ОЛАФ. От Брюксел посочиха, че следват линия на нулева толерантност, когато става дума за злоупотреби с европейски средства.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.